vineri, 30 martie 2018

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE(XXXVIII). ISPITA ȘI CELE 10 PORUNCI

 ,, Sentința noastră va fi foarte dură. Condamnatului îi  va fi scris pe corp cu grapa ordinul pe care l-a încălcat. Acestui condamnat, de exemplu - ofițerul arată către condamnat - i se va scrie pe corp: Cinste-ți superiorul!" 

(Kafka, ,,În colonia penitenciară" ) 

  
  În anul 2008, Editura Univers, Colectiile Cotidianului, scotea o antologie de texte literare grupate pe  ispită și pe cele 10 porunci. Editorul aceste antologii, Alina Purcaru , ne spune că această carte este ,,o colecție de răspunsuri la tentația de a călca strâmb."
   Eu vă propun,să citiți fragmentele selectate de Alina Purcariu din diferite romane sau din proza scurtă, acum, în preajma Paștelui, pe de o parte, ca un fel de meditație asupra poruncilor, iar pe de altă parte, pentru a le (re)citi prin prisma  poruncii pentru care au fost selectate.
 Pentru Ispită ,, ... și nu ne aduce pe noi în ispită", ni se propun : Dostoievski ,, Marile Închizitor." ( fragment din ,,Frații Karamazov.") și Washinghton Irving, ,,Diavolul și Tom Walker" (  De ce poate să ne cumpere Diavolul sufletele cu ispita bogăției?)
Pentru Porunca I ...,,să nu ai alți dumnezei în afară de mine." , ni se propun: o povestire de  Gogol intitulată ,,Viy.", care are la bază un mic basm rusesc despre strigoi și slujitori ai necuratului, un fragment din ,,Paradisurile artificiale", numit,, Omul-Dumnezeu" de Charles Baudelaire și povestirea ,, Peter Schlemihl, omul care și-a vândut umbra" de Albert von Chamisso ( o veche temă abordată de Goethe, Lesage: vinderea Diavolului, dar de această dată nu a sufletului, ci a umbrei, pe care eu o consider la fel de prețioasă ca sufletul, pentru că umbra nu este altceva decât propria noastră aură).
Pentru Porunca II ,, Să nu îți faci chip cioplit....", Alina Purcaru a ales un fragment din ,, Moby Dick" de Herman Melville.
Pentru Porunca III ,, Să nu iei în deșert numele Domnului..." ni se propun ,, Cânturile lui Maldoror" de  Lautreamont ( nu am citit niciodata ceva mai violent decât acest poem) și  povestirea lui Anatole France ,,Pilat din Pont".
Pentru Porunca IV ,, Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești...." medităm la propria noasră neputință de a sfinți ziua de duminică citindu-l pe Ion Luca Caragiale  (,, Repausul duminical") și pe Charles Dickens (,, Duminică, în trei epoci").
Pentru Porunca V ,,Cinstește pe tătăl tău și pe mama ta..." ni se propune Ion Creangă ,,Soacra cu trei nurori", care nu se prea potrivește cu porunca dar care poate fi o pildă, pentru soacre, care să înțeleagă că Dumnezeu le vede pe toate și-i ajută pe cine trebuie.
Pentru Porunca VI ,, Să nu ucizi" ni se propun Franz Kafka ,, În colonia penitenciară" și A. R. Morlan ,, În loc minunat, în loc cu verdeață."
Pentru Porunca VII  ,, Să nu preacurvești", Alina Purcaru a ales o interesantă povestire a scriitorului contemporan A. David ,,Spărgătoarea de case".
Pentru Porunca VIII ,, Să nu furi" medităm la un fragment din ,,Mizerabilii" de Victor Hugo, la o absurdă povestire moralizatoare a lui Boris Vian ,, Inima de aur" și la ,, Stelele zburătoare" de Gilbert Keith Chesterton.
 Pentru Porunca IX ,, Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău" citim ,, Regina Ysabeau" de Auguste Villiers de L'Isle-Adam și ,, Crimele din Rue Morgue" de Edgar Allan Poe.
Pentru Porunca X ,, Să nu poftești (........) nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău" ni se propun : ,, Bancnota de 1.000.000 lire sterline" de  Mark Twain și ,, O conflagrație imperfectă" de Ambrose Bierce, cu cutiuța  muzicală furată, care spune, printre altele, și cele zece porunci. Ce vor înțelege hoții?
Lectură plăcută!
Pe curând,
Earnest


Niciun comentariu: