vineri, 23 decembrie 2016

CADRANE (CEASURI) SOLARE DIN SPAȚIUL ROMÂNESC

Ceasul solar (1813) de la Catedrala catolică
Adormirea Maicii Domnului din Iași
   Cadranele sau ceasurile solare sunt instrumente de măsurare a timpului, în funcție de soare. Tehnica construcției unor astfel de instrumente se numește gnomonica ( etimologia cuvântului se găsește în grecescul "gnomonikos" ce înseamnă "care indică", nume dat tijei de pe cadranul solar). Cel mai vechi cadran solar din spațiul românesc este cel dacic de la Sarmizegetusa Regia și cel mai recent este cel din Piațeta străzii Zorilor din orașul Bistrița, construit odată cu refacerea zonei istorice a frumosului oraș, pe un proiect european.
 V-am mai vorbit despre ceasurile solare de la Lipova sau de la Râmnicu Sărat.  Vă voi prezenta alte ceasuri solare pe care le-am văzut, pe care vă rog să le aveți în vedere ca să le vizitați, când veți trece prin orașele respective.
 În cartea sa, "Cadrane solare din Transilvania, Crișana, Banat, Maramureș", Dan Uza indică peste 100 de astfel de instrumente din spațiul respectiv. Câteva zeci de cadrane solare se găsesc și în Moldava și Țara Românească. Important este să știm unde să le găsim, pentru a le vedea.
  Cadranele solare erau construite sau desenate, în perioada medievală, pe zidurile sau pe turnurile bisericilor, ale caselor, pe acoperișurile caselor sau în curțile bisericilor sau ale cetăților ( ca acela de la Cisnădioara).
Ceasul solar din Bistrița
  Este considerat cel mai vechi ceas solar acela desenat pe peretele sudic al Bisericii Catolice " Sfântul Bartolomeu " din Brașov ( biserica este cel mai vechi monument istoric din Brașov-sec. XIII- și unii istorici consideră că atunci a fost făcut și ceasul solar), unde orele sunt indicate de umbra unui sistem de tije înfipte în fereastra clădirii.
 La Cluj veți putea vedea două ceasuri solare: unul sculptat în piatră pe peretele sudic al Abației Benedictene, cunoscută cu numele de Calvaria (sec. XV) din cartierul Mănăștur, iar altul pe Casa Wolphard-Kakanas (actualmente sediul unei bănci). Acesta se află pe partea zidului din curtea interioară, pe balconul de la etajul I, într-o firidă încadrată de console. Se pare că  a fost construit de proprietarul casei, judele Wolphard, pe la anul 1600, care era și astronom.El a amenajat în imobil chiar și o Sală a Zodiacului, în care cele 12 semne erau reprezentate în mod dramatic de către sculpturi în piatră, aflate astăzi în Lapidarium din Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.
 V-am trezit, probabil, curiozitatea să  căutați  cele vreo 150 de cadrane solare mai vechi sau mai noi , prin peregrinările dumneavoastră prin această frumoasă țară .Vă doresc să călătorii plăcute în momentele dumneavoastră de răgaz și să vă puteți îmbogăți spiritual !
 Sau, probabil, v-am trimis cu gândul că Timpul trece repede și trebuie să ne grăbim, trăindu-l frumos, promițându-ne, acum, la trecerea dintr-un an în altul, că multe lucruri avem de cunoscut și de înfăptuit, pentru a ne înălța în siritualitate.
Pe curând,
 Earnest

2 comentarii:

cerculdestele spunea...

Salut si mersi de reclama! In articol pomenesti de ceasuri solare la Ramnicu Sarat si Orastie. Ai detalii despre acestea?

Earnest spunea...

Pentru puțin!
Ceasul solar de la Râmnicu Sărat este pe peretele sudic al bisericii din Compexul brâncovenesc. Cât despre ceasul solar de la Orăștie, am greșit și am revenit: mă referea la cel de la Cisnădioara.