marți, 18 octombrie 2016

DISCUȚII BIZANTINE (I)

Dă-i Doamne, românului, lumină!
   Sintagma "Discuții bizantine" își are originea în disputele dintre ierarhii Bisericii Ortodoxe din Constantinopol, privind limba în care să se oficieze slujbele religioase, în perioada în care Mohamed, numit apoi Cuceritorul, se pregătea să atace Constantinopolul, aceasta semnificând discuţii sterile pentru lucruri mărunte, certuri absurde, fără importanţă, într-un moment când sunt în joc probleme vitale, de prim ordin. Cam în aceeași situație ne aflăm și noi, românii, în prezent.
1. Zilele acestea, în multe localități, ploile au făcut rafagii: zeci de oameni au rămas fără case, izolați, fără posibilitatea de a se aproviziona. Mass-media este îngrijorată și a făcut un caz național, iar Poliția a deschis un dosar penal, pentru împușcarea unui pui de urs, în Sibiu. De o săptămână se vorbește despre acest caz și nu se spune nimic despre măsurile pe care le-a luat Guvernul, pentru sinistrați. Îl vedem doar pe G.Becali, care s-a dus la Cuza Vodă, unde a organizat o acțiune de salvare, de curățare a nămolului din comuna respectivă și acordând  ajutoare pentru refacerea caselor avariate.
2. Iubitorii de animale s-au hotărât să organizeze o demonstrație de susținere a măsurilor de cercetare penală, privnd uciderea ursului, dar nu am văzut nicio fundație care să demonstreze pentru susținerea copiilor abuzați fizic ori violați, pentru înăsprirea pedepselor pentru viol sau pedofilie!
3. Guvernul român s-a hotărât să cumpere pentru a doua oară celebra statuie "Cumințenia Pământului",  și prin subscriție publică. Acțiunea a eșuat și atunci Guvernul a hotărât să plătească integral răscumpărarea statuii, urmând să recupereze, pe parcursul următorilor ani, banii prin subscripție publică. În acest timp, Casa Memorială a lui Brâncuși, de la Hobița este gată să se dărâme!
4. Guvernul tehnocrat nu a reușit să absoarbă niciun euro din fondurile europene, iar PNL organizează un miting de susținere a Guvernului, deși nu am văzut nicio rebeliune în țară sau vreo mișcare amplă care să ceară Jos Guvernul "competent"!
5. Președintele Turciei a încheiat un acord cu Președintele Rusiei privind realizarea proiectului de gazoduct TurkStream, care va transporta gaz rusesc în Europa pe sub Marea Neagră. Între timp, pe noi ne interesează ce candidat susține Putin în SUA, ca și cum aceasta ne-ar ajuta cu ceva. Deocamdată, noi suntem încă țară riverană la Marea Neagră, dar nu ne ia nimeni în seamă!
6. Se zvonește că actualul Guvern ar vrea să vândă străinilor o parte din acțiuni privind exploatarea sării, Hidroelectrica și  Aeroportul Otopeni, dar pe noi ne interesează faptul că nu știu ce primar a plagiat în lucrarea de doctorat. Este și plagiatul o problemă gravă, dar pierderea unei avuții, pe care doar statul ar trebui să o exploateze, cum este sarea, este mai importantă, dar tăcem!
7. Se spune că, pe șestache, Guvernul,contrar Codului Silvic,  ar fi permis celebrei firme austriece, Holzindustrie Schweighofer, să exploateze 40%, nu 30% din producția anuală din fondul forestier, iar noi, în acest timp, batem câmpii cu grație despre câte animale sălbatice ar trebui să se vâneze! Dacă n-or mai fi păduri, ce s-ar vâna?
  Și uite așa, de dimineață până seară, tăiem frunze la câini, pierdem esențialul. Nu vrem să știm ce se petrece cu adevărat în această țară. Suntem cârcotași, ne pierdem în bârfe mondene, pierdem timpul aiurea, ne este ciudă pe cei care sunt mai deștepți decât noi, denigrându-i. În acest timp, cei din jurul nostru își văd de treburile lor naționale, au demnitate națională, pun piciorul în prag.
  Ne-am pierdut înțelepciunea sau poate nu am avut-o niciodată?!
Pe curând,
 Earnest

Niciun comentariu: