duminică, 28 august 2016

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (XVIII). ALICE MUNRO, PREA MULTĂ FERICIRE

Alice Munro, 10 iulie 1931,
Wingham, Canada
 "Când ni se dă ocazia să explorăm întregul univers al realității interioare și exterioare, să trăim și latura spirituală, și pe cea fizică, și întregul șir de evenimente minunate și cumplite prin care trece umanitatea, asta înseamnă durere dar și bucurie și frământatare" (Alice Munro, Kent în "Râpe-adânci")

      Alice Munro este a 13-a femeie laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, iar pentru Canada este a doua persoană care a primit acest premiu ( în anul 1976, Saul Bellow a fost laureatul Nobelului,  el  reprezentând deopotrivă și  S.U.A.)
        În anul 2013, i s-a acordat acest premiu scriitoarei canadiene, ca "maestru al prozei scurte contemporane " ( i se spune în Canada că este Cehovul lor). În cinstea ei, Royal Canadian Mint a lansat o ediție limitată  de  5 monede de argint comemorative pentru a o  onora. Scriitoarea a donat banii ce-i reveneau în urma vânzării acestor monede, Societății scriitorilor canadieni. În afara Premiului Nobel, Alice Munro a primit pentru creația sa literară 18 premii în Canada, în Marea Britanie sau în cadrul Commonwealth-ului.
 Cartea pe care v-o recomand cuprinde 10 nuvele traduse de Ioana Opaiț, publicate de Editura Litera, în anul 2013. Cartea poartă numele nuvelei  "Prea multă fericire" a cărei protagonistă este Sofia Kovalevskaya, scriitoare și matematiciană rusă ( în memoria ei, unui crater de pe Lună i s-a dat numele). Nuvelele din această culegere relatează întâmplări deosebite din societatea umană, cu personaje interesante, pe care nu le poți judeca, deși nu ești de acord cu  comportamentul lor. Multe din întâmplările relatate nu au final, autoarea lăsându-ne nouă posibilitatea de ne gândi la un deznodămând.
   Vă recomand această carte, acum la sfârșitul verii, pentru că m-am gîndit că, după un concediu unde fie că ați călătorit, fie că ați robotit la treburile casei, puteți să vă relaxați cu proză scurtă: o nuvelă pe seară, ca să vă pregătiți pentru un nou an de muncă.
" Când ești vulnerabil. atunci vor încerca să te influențeze (...). Au impresia că o să cazi în genunchi și apoi totul va fi bine." ( Alice Monro, Doree în "Dimensiuni")
Pe curând,
 Earnest

Niciun comentariu: