vineri, 18 martie 2016

ORAȘE ALE PERSONALITĂȚILOR (VI). ROMAN

Miron Costin (1633-1691)
 
   Când m-am hotărât să scriu despre orașe ale personalităților, m-am gândit să mă opresc la orașe sub 100.000 de locuitori, pentru că orașele mari, datorită populației numeroase, au dat foarte multe personalități. Însă municipiul Roman, ca și Bârladul ori Fălticeniul , deși sunt ora;e mici, au dat țării multe personalități, în toate domeniile, pe care nu-i poți cuprinde pe toți, într-un astfel de articol.
   Romanul este un oraș boieresc, care mai păstrează clădiri monumentale: biserici, case boierești, școli, un oraș curat cu multe flori, cu un parc ( înființat în anul 1906) care se întinde pe 13,3 ha. cu 3 insule, cu un teren de fotbal cu nocturnă și cu Muzeul de Științele Naturii. (mi-am amintit,  că pe vremea când Udrea candida în această circumscripție electorală, un reporter bucureștean spunea despre acest oraș că este un târg din Moldova prăfuit. Stimabilule, ai mințit cu nerușinare! Romanul este un oraș mic, dar nu este prăfuit și aici au fost născuți sau au trăit vremelnic mari oameni de cultură ai acestui neam!)
Melchisedec Ștefănescu (1823-1892)
   Datorită faptului că în Romanul medieval a fost înființată de către Alexandru cel Bun o arhiepiscopie, care a avut și rol de mitropolie a Romanului și a Țării de Jos a Moldovei, au viețuit aici  mulți episcopi erudiți ( o parte dintre ei au ajuns mitropoliți ai Moldovei), care au fost născuți în majoritate în județele Neamț și Vaslui). Îi amintesc pe Episcopul și cronicarul Macarie, numit " învățător al Moldovei",care l-a îndemnat pe Petru Rareș să ridice actuală catedrală episcopală, care a tradus din limba greacă în slavonă, la cererea lui Lăpușneanu și pentru țarul Ivan cel Groaznic, culegerea bizantină de legi "Sintagma... ", pe Episcopul Anastasie Crimca, care a fost și Mitropolit al Moldovei, ctitorul Mănăstirii Dragomirna, talentat miniaturist, întemeietorul Școlii de caligrafi și de miniatură de la Dragomirna, Episcopul și apoi Mitropolitul Dosoftei ( despre care am scris pe acest blog), creatorul limbii literare române odată cu traducerea în versuri a Psaltirii, Episcopul și apoi Mitropolit al Moldovei Veniamin Costache, marele ctitor de școli atât pentru pământeni cât și pentru străini, pentru bogați și săraci ( acestora le acorda burse , impunând preoților o taxă de 4 lei, pentru întreținerea școlilor), autor de cărți dogmatice, egumenii Mănăstirii Precista, Gherasim și Vartolomeu Putneanul, care între anii 1789 și 1797, cu sprijinul Episcopului Veniamin Costache, înființează apoi dezvoltă, în cadrul mănăstirii, un spital numit "Ospitalul Săracilor" ( redeschis în zilele noastre cu ajutorul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în vechea clădire construită în stil neoclasic, cu o mare valoare arhitecturală),  Episcopul Melchisedec, renumit istoric , senator, Ministrul Cultelor, susținător al reformelor lui Cuza, al Războiului de Independență, autor de manulale, ocrotitorul orfanilor, profesor și menbru titular al Academiei Române.
  Au fost născuți în Roman, cronicarul Miron Costin, cunoscător al limbilor latină, greacă, rusă, polonă, diplomat (înnobilat de polonezi), primul autor român al unui poem filosofic, " Lumina lumii", 4 mari compozitori : Alexandru Zirra (1883-1946), profesor la Conservatorul din Iași, director al Operei Române din București, creator de opere și poeme simfonice, Mihail Jora (1901-1971),membru titular al Academiei Române, dirijor, Artist al Poporului, creația sa cuprinzând lieduri, balete, muzică de cameră, simfonii, Sergiu Celibidache (1901-1996), cel mai cunoscut dirijor (dirijor al Filarmonicilor din Berlin și Munchen, al Orchestrelor Radio din Stuttgard, Paris, Stokholm), profesor de artă dirijorală la Academiile Muzicale din Siena, Fontainbleau, Munchen, doctor honorius cauza al Universității ieșene, membru de onoare al Academiei Române, deopotrivă filosof și matematician, Liviu Dănceanu (n.1954), autor a peste o sută de opusuri, profesor la Conservatorul din București, conducătorul Atelierului de muzică contemporana Archaeus, eseist, autor de cărți privind istoria muzicii, a dansului și a instrumentelor muzicale.
 Tot la Roman au fost născuți scriitori, ziariști, amintindu-i pe George Radu Melidon ( 1831-1897), scriitor, publicist,traducător, pedagog, autor al " Istoria națională pentru poporu" " Carte de lectură" " Manualul învățătorului", romanul " Irod național" , al unor cărți de călătorie etc., Otilia Cazimir (1894-1967), poetă, prozatoare dar și traducătoare din limba franceză (Maupassant) și rusă (A.Tolstoi, M.Gorki, Gaidar, Cehov, Kuprin etc.), Haralamb Zimcă (1923-2008) celebru scriitor de romane polițiste, Filip Brunea Fox( 1898-1977), cel care a pus bazele reportajului literar românesc. Nu trebuie să-i uităm pe oamenii de știință Ion Ionescu de la Brad (1818-1891), marele pașoptist care a militat pentru eliberarea țăranilor din șerbie și împroprietărirea lor, agronom, economist și savant, marele savant Constantin I. Istrati ( 1850-1918), chimist, medic, întemeietor al școlii de chimie organică de la Universitatea București, președinte al Academiei Române (1913-1916), a primit   Medalia de aur la Expoziția Internațională de la Paris, în 1889, pentru descoperirea unei noi clase de coloranți pe care a numit-o franceine, Paul Riegler (1867-1936), medic veterinar, întemeietorul Institutului Pasteur, cel care a preparat serul antirujetic.
  Nu vreau să închei acest articol fără a-i aminti pe regizorii: Jean Petrovici (n.1924), regizor de filme documentare premiate atât în țară cât și la Leipzig, Padova, Tarbes, Jean Mihail (1896-1963), părintele filmului artistic românesc fiind și scenaristul, machiorul propriilor filme, pe actorii Nae Roman (1909-1985), Sandu Sticlaru (1923-2006), pe pianistul și criticul muzical Virgil Gheorghiu (1903-1997) sau pe tânara sportivă Bianca Perie (n.1990), aruncătoare de ciocan, triplă campioană mondială de junioare, între 2005 și 2007,dublă campioană europeană de junioare în 2007 și 2008. 
   Lista oamenilor de cultură născuți la Roman sau care au locuit în Roman este mult mai lungă. Am încercat să selectez câteva personalități din fiecare domeniu. Orașul Roman a fost de la începuturile sale un oraș cosmopolit, aici conviețuind și creând alături de români, armenii și evreii.
Pe curând,
Earnest

2 comentarii:

Anonim spunea...

...pedagogul Suchard Rivenzon, profesorul Zicman Feider, ajuns universitar la Iași, ziariștii B. Brănișteanu,regizorul Hero Lupescu, compozitorul Richard Stein, artistul plastic Sandu Darie (Haymovici) ajuns în Cuba, arhitect Marcel Locăr, scriitorii Max Blecher,Solo Har Herescu (Israel), traducătoarea Antoaneta Ralian, doctor Iosef Fux (București și Israel), esteticianul Andrei Strihan (București și Israel) și mulți alții.Ca o recunoaștere a meritelor unui evreu romașcan, care face cinste orașului, autoritățile locale au acordat scriitorului Max Blecher titlul de ”Cetățean de onoare” al orașului...

Earnest spunea...

Mulțumesc pentru completare. Îl uitasem și pe profesorul universitar de filosofie, Ghideanu și pe mulți alții nu i-am menționat. De aceea, scriu pe acest blog despre orașe ale personalităților, pentru a le aminti semenilor despre cei ce au lăsat ceva în urma lor, dar și pentru a fi completată lista personalităților de localnici, pentru noi, care nu locuim în acele orașe. De exemplu eu nu am știut că Rivenzon sau Brănișteanu sunt romașcani. Vă mulțumesc, încă o dată.
Earnest