vineri, 4 martie 2016

IAȘUL STUDENȚIEI MELE (XIV). STRADA LĂPUȘNEANU

Muzeul Unirii
 " Crășme, berării, aperitive la băcănii, teatru, cinematografe, pe strada Lăpușneanu, de la Jocky Club până la Piața Unirii, defilează de o sută de ori aceiași zece militari " (Ionel Teodoreanu)

 Corso Iașilor era, pe vremea mamei mele și a mea, strada Alexandru Lăpușneanu ( mama îmi povestea că lor, elevelor de la Liceul Internat de Fete "Doamna Elena Cuza", le era interzis să se plimbe pe Lăpușneanu, dacă nu erau însoțite de părinți sau de rude). Pe această stradă, erau și mai sunt îngrămădite clădiri din diferite epoci, construite în stiluri diferite, ceea ce îi dau încă farmecul specific. Era o stradă aglomerată la orice oră din zi și în orice anotimp, pentru că aici erau două clădiri " cheie": Telefoanele și Barul " TBC". La Telefoane, în perioada sesiunilor studențești, cozile ajungeau până la Barul " TBC" (când eram în anul II, a fost introdusă telefonia automată cu prefix, dar numai pentru municipii și atunci cozile s-au mai micșorat), iar în  Barul" TBC" ( tutun, băuturi , cafea) nu se vedea om cu om din cauza fumului de țigară și a aglomerației ( eu ,cum nu am avut niciodată gânduri sinucigașe, am intrat în acel bar o singură dată și nu mi-a mai trebuit, nici măcar de dragul atmosferei studențești!). Până în anul 1973, când clădirea a fost demolată, acest bar a funcționat în fostul sediu al Poliției municipale, mutându-se pe la mijlocul străzii, pe partea dreaptă, cum coborai dinspre " Fundație". Aglomerația de pe stradă se mai datora și celor două cinematografe " Tineretul" și " Republica" aflate în concurență. Cinematograful " Tineretul" se află în paragină, ca urmare a unui incendiu. Puțini știu că acest cinematograf se afla în fosta Berărie " Bragadiru", clădire care a mai fost distrusă pe la 1922 de un incendiu ( am citit că municipalitatea vrea refacerea clădirii, așa cum arăta în anul 1907). Pe stradă Lăpușneanu erau, de asemenea, un anticariat, o librărie, o celebră terasă, cu bere dar și cu prăjituri sau înghețată, Hotelul " Astoria"(una dintre clădirile renovate , după anii 2000, cu foarte mult bun gust), magazine, dintre care unul era în una dintre cele mai frumoase clădiri de pe Lăpușneanu, în Casa Drossu.
Berăria Bragadiru la 1907
Această clădire a fost ridicată la începutul secolului al XIX-lea  ca proprietate a postelnicului Nicolae Istrate, care a vândut-o lui Niculai Drossu, un apropiat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Însă mândria străzii este Muzeul " Unirii", deschis la 24 ianuarie 1959, în Paltul Cuza. Clădirea a fost construită în anul 1806, în stil neoclasic, după planurile inginerului Bayardi, pentru Costache Catargiu, care a vândut-o hatmanului Constantin Paladi, care la rândul lui o vinde lui Mihai Cantacuzino Pașcanu, iar soția acestuia a închiriat-o statului, pentru ca să fie reședința domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În acest palat, a stat ,în timpul Primului Război Mondial, Regele Ferdinand. În anul 1943, clădirea a fost donată Primăriei .Pe strada Lăpușneanu mai era și mai este celebra Boltă sau Pasajul Stomatologic, unde era Policlinica Stomatologică pentru Copii și Studenți și făcea trecerea spre actualul bulevard Independenței, erau multe clădiri cu curți interioare ( unele dintre ele au fost demolate, construindu-se altele și o parcare, dar acestea nu au frumusețea acelora; aveam un prieten care locuia într-o astfel de casă și era atât de frumoasă, încât nu-ți mai venea să pleci de acolo, pentru că te simțeai în alte vremuri, după cum era și casa unui celebru avocat care ne-a chemat, într-o seară, în crama lui, aflată în subsolul garajului, unde am petrecut o noapte închiși în ea. Soția lui nu a știut că noi suntem la subsol și văzând garajul deschis, l-a încuiat, crezând că soțul ei l-a uitat deschis). 
 Lângă strada Lăpușneanu se află Biserica " Banu", ridicată în anul 1800 pe locul unei biserici din bârne de ștejar, ctitorie a banului Savin Zmucilă din anul 1702. Biserica " Banu" este construită în stil baroc românesc, în plan treflat. Pictura icoanelor de pe catapeteasmă și din altar este executată de pictorul Eustațiu Altini ( cel care a pictat icoanele de pe catapeteasma Mitropoliei Vechi și care a pictat catedrala din Bălți), primul pictor din Moldova care a făcut trecerea de la stilul bizantin la cel neoclasic).
  Strada Lăpușneanu de astăzi, chiar dacă nu mai are toate clădirile din perioada studenției mele - are în continuare berării, cofetării, cafenele, anticariate, cinematografe, magazine, are o bursă, o bancă, un corp nou al Universității " Alexandru Ioan Cuza" ( școala doctorală) - și-a păstrat oarecum farmecul, pentru că a devenit pietonală, cu mese și scaune pe stradă, ceea ce crează o anumită atmosferă romantică. 
 Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: