joi, 21 ianuarie 2016

IULIAN ANTONESCU-IN MEMORIAM

Iulian Antonescu (1932-1991)
 portret realizat de Dan Hatmanu


  Astăzi, 21 ianuarie 2016, Fundația Cultural Științifică "Iulian Antonescu ", a cărui președinte este domnul profesor doctor Ioan Mitrea, cu ocazia zilei aniversare a " nașterii întru ceruri", a comemorat, la Biserica Precista, 25 de ani de la " nașterea întru ceruri" a  lui Iulian Antonescu, mare om de cultură, orator, profesor universitar, istoric, arheolog, muzeograf, traducător din lirica medievală franceză a secolelor X-XIII.
  Surprinzător este faptul că posteritatea i-a dedicat 5 cărți celui care a scris puțin dar a conferențiat mult, nu numai în țară dar în cele mai cunoscute țări cu tradiție în organizarea de conferințe: Anglia, Franța, S.U.A. Iulian Antonescu știa să capteze auditorul, iar sălile unde conferenția erau arhipline, indiferent de anotimpul, ziua și ora la care avea loc pledoaria sa. L-am audiat de atâtea ori, l-am cunoscut personal în casa bunicului meu, am asistat, copil fiind, la discuțiile lor din diferite domenii. Nu am întâlnit o persoană cu o așa de mare cultură, să fie atât de modestă, politicoasă și adaptabilă la orice situație, cum era Iulian Antonescu. Pe doamna Antonescu am cunoscut-o în casa Elvirei Enea și am purtat adesea discuții despre pictură și literatura contemporană. 
  Astăzi, la comemorare, alături de doamna Antonescu au participat o parte din personalitățile culturale băcăuane, muzeografii muzeului fondat de el, care-i poartă numele. Slujba a fost oficiată de părintele Tomozei. Domnul profesor doctor Ioan Mitrea, în omagiul pe care  i l-a adus, a menționat faptul că viață, crezul profesional, idealul de viață pe care acesta și l-a desăvârșit au constituit un imbold și un model pentru cei din jurul său. Bacăul și județul Neamț îi datorează rețeaua de muzee înființată de el, muzeele din țară îi datorează modernizarea în concepție. El a făcut primele săpături arheologice în Bacău ( la Curtea Domnească) și în județul Bacău, a fost membru fondator al revistei  culturale "Ateneu" și al revistei istorice "Carpica". Puțin știu că a făcut tot  posibilul pentru reabilitarea monumentelor istorice din județ, el contribuind, printre altele, la obținerea autorizației de reabilitare a picturii  lui Nicolae Tonița din Biserica "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril", din Scorțeni.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Earnest

Niciun comentariu: