luni, 12 octombrie 2015

NESTEMATELE ȘI LEGENDELE LOR (VI).AMETISTUL NESTEMATA ZODIEI SCORPION

Coroana imperială a Habsburgilor
(sec. X.)
 Ametistul este o piatră semiprețioasă, fiind o varietate de cuarț cristalin (bioxid de siliciu), colorată de la violet deschis , uneori roz, până la viloet închis, uneori roșu violet. Este piatra zodiei Scorpion, conform cărților recente ( egiptenii și grecii au așazat-o când sub semnul Berbecului, când al Vărsătorului, când al Peștilor).Are duritatea 7, îi corespund cifrele 1 și 10, ziua de marți și planeta Marte. Această piatră se găsește în special în Brazilia, Uruguay, Madagascar, Rusia, Germania, dar mai ales în China.
Încoronarea Reginei Elisabeta II, 2 iunie 1953
 Etimologia cuvântului  este în limba greacă: "amethystes" care înseamnă "împotriva beției". Această denumire, cât și leacul ei împotriva beției, al jocurilor de noroc sau al iubirii pătimașe se datorează mitologiei grecești. Artemis, zeița vânătorii și iubita lui Dionysos, zeul viței de vie, l-a surprins pe zburdalnicul zeu, iubindu-se cu o nimfă, pe care zeița a transformat-o într-o stană de piatră violet, potolindu-i zeului dorința de a strânge în brațe o piatră care nu-i mai provoca nicio plăcere și care, în plus, îi combătea beția care-l făcea pe acesta vesel și faimos! În Grecia, a apărut credința că cei care beau vin dintr-o cupă de ametist nu se îmbată niciodată, ceea ce a determinat  moda, atât în Grecia cât și în Asia Mică, a pocalelor sculpatate în această piatră. Plinius cel Bătrân, în  "Naturalis Historia", consemnează că ametistul, în special când poartă gravate pe el soarele și luna, este o amuletă foarte eficientă împotriva vrăjilor și a demonilor ( această credință s-a păstrat și în Evul Mediu, demonstrată de șiragurile de ametiste puse în morminte, cel mai cunoscut fiind acela din mormântul Merovingienilor). Astăzi, bioenergicienii susțin că această piatră, purificată prin apă, și așazată la cap, în timpul somnului te încarcă cu energie pozitivă.
  Cel mai vechi ametist prelucrat, care avea gravat o căprioară cu puiul ei, a fost descoperit într-un mormânt micenian și este datat în mileniul II î.e.n.
 Ametistul este menționat, de asemenea, în Biblie: în Vechiul Testament printre cele 12 pietre care împodobesc pectoralul purtat de Marele Preot și în Noul Testament este una dintre pietrele de la temelia cetății sfinte a Noului Ierusalim.
  În religia creștină, ametistul a devenit un simbol al cumpătării și al temperanței, el fiind, alături de safir, pietră episcopală, aflându-se sub patronajul Sfântului Evanghelist Matei.
   Începând cu anul 800, când Papa Leon al III-lea l-a încoronat pe Carol cel Mare cu o coroana care cuprindea și un ametist, această piatră a devenit nelipsită printre însemnele regale. Renumite sunt: coroana imperială a Habsburgilor, lucrată în jurul anului 1000 pentru Împăratul Otto al III-lea, coroana Regelui anglo-saxon Eduard Confesorul, creată în secolul al XI-lea, care are și un safir imens ( această coroană a fost purtată ultima oară la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a), sceptrul Coroanei engleze și cel al Țarinei Ecaterina cea Mare a Rusiei.
Pe curând,
Earnest.

Niciun comentariu: