vineri, 30 octombrie 2015

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (VIII).JOSE RODRIGUES DOS SANTOS, FORMULA LUI DUMNEZEU

.J. R.Dos Santos, n.1.IV.1964, Beira, Monzambic

"Oamenii de știință au descoperit că, pe măsură ce crește temperatura, energia se unește și structurile complexe subatomice se sparg, scoțând la iveală structuri simple. La o căldură extrem de puternică, forțele se simplifică și se unesc, iar astfel apare super-forța. În aceste condiții, se poate concepe o ecuație matematică fundamentală (...). Ecuația aceasta ar  fi formula sublimă a universului (...). Unii îi spun formula lui Dumnezeu. 
                                                                                     (J.R. Dos Santos, "Formula lui   Dumnezeu") 

  Acestă carte mi-a fost recomandată, iar după ce am citit-o, m-am gândit să o recomand, la rândul meu, celor care încă nu ai citit-o. Cartea a fost publicată în Portugalia în anul 2006, iar  la noi, în anul 2009, la Editura Paralela 45, în traducerea Veronicăi Manole.
Jose Rodrigues Dos Santos este cel mai citit scriitor portughez ( a scris 4 eseuri și 12 romane),  un renumit jurnalist, doctor în științe ale comunicării, profesor la Universidade Nove din Lisabona. Acest an, a fost nefast în cariera jurnalistică a lui Dos Santos, datorită a două comentarii neinspirate, pe care le-a făcut în direct la RTP: primul s-a referit la situația prin care trecea Grecia, numindu-i pe greci un popor "paralizat ", iar al doilea l-a făcut la adresa unui deputat, profesor universitar de fizică, care este gay. Pe unele rețele de comunicare, a fost acuzat de homofobie, cerându-i-se demisia din RTP.
 Despre existența lui Dumnezeu au fost preocupați nu numai filosofii, ci și o serie de oameni de știință,  printre care Kurt Godel, care  a descoperit în anul 1940  formula lui Dumnezeu, publicată post mortem, în anul 1980, Albert Einstein, care s-a convins de existența lui Dumnezeu prin descoperirea Teoriei Generale a Relativității. Prin aceasta el a alcătuit o formulă care exprima viteza întregului Univers. De fapt, Universul, conform acestei formule, pierde din viteza sa de la început. Astfel se  poate calcula poziția și viteza lor după momentul primordial și, de asemenea, cu cât timp în urma a avut el loc. Astfel, se dovedește Creația Universului de către un Creator, adică Dumnezeu. Așadar, totul a avut un început și nu a existat dintotdeauna.
  Pornind de la preocupările lui Einstein de a demonstra existența lui Dumnezeu, Dos Santos a scris un roman, bine documentat științific, pe teorii ale fizicii, pe credințele religioase și pe conceptele filosofice, arătând că prin matematică și fizică savanții nu au făcut altceva decât să demonstreze științific ceea ce anticii au afirmat, fie în teoriile lor filosofice, fie în credințele religioase. Pentru ca romanul să fie atractiv, este țesută și o poveste de dragoste, pe o acțiune de spionaj. Romanul mai are și câteva scăpări, cum ar fi faptul că personajul principal, istoric, Tomas Noronha,  afirmă că turcii sunt indo-europeni ( de fapt sunt neamuri turanice), că acesta nu știa care este situația politică și regimul  din Iran,  nu știa nimic despre taoism și confucianism. De asemenea, autorul, european adevărat, nu-i iartă pe americani, subliniind lipsa de scrupule a reprezentantului CIA, tupeul cu care acesta comandă și amenință în Portugalia ca la el acasă. Cât despre traducătoare, aceasta a făcut gafa, traducând fuziune nucleară, în loc de fisiune nucleară ( în context, se explica fisiunea, nu fuziunea nucleară).În rest, romanul este atractiv, și-l recomand în special celor cărora le place Dan Brown, pentru că este scris în aceeași manieră și... ambii au fost născuți în anul 1964!
Lectură plăcută!
Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: