marți, 24 februarie 2015

SFINȚI ROMÂNI (II). IOAN CASIAN ( 360-435)


" Oroi Casianoun kai spilouha" ( Hotarele Casienilor și Peșteruca)
Inscripție pe o stâncă din Cheile Dobrogei
Peștera Sfântului Ioan Casian
 "În om este întotdeauna libertatea de alegere, care poate să nesocotească sau să repete harul lui Dumnezeu ."
                                                         ( Ioan Casian)



    În Rezervația Cheile Dobrogei, se află Peștera și Mănăstirea " Sfântul Ioan Casian", închinată memoriei Sfântului Casian " cel mai mare dascăl-ascet al lumii creștine" , sanctificat în Galia  în secolul V și prăzmuit la catolici pe 23 iulie și sanctificat  în România în anul 1992 și prăzmuit pe 28/29 februarie. În acest an, se împlinesc 1580 de ani de când Ioan Casian a trecut în lumea celor drepți, în Marsilia.
  Ioan Casian a fost născut la Hotarele Casimcei (localitate care astăzi îi poartă numele), într-o familie de creștini daco-romani,tămăduitori de trup și suflet, folosind puterea energetică și care, probabil, erau proprietari ai acestui teren, după cum arată inscripția de mai sus. Această zonă calcaroasă are multe stânci, care adăpostesc grote și peșteri. În acea epocă, ele erau renumite, râvnite și căutate de pustnici, pentru că  ofereau izolarea și austeritatea pe care călugării o căutau. Aici, cât și la școlile de la Histria, Tomis, învățau limbile latină și greacă, citeau cărțile teologilor creștini dar și ale filosofilor greci, meditau, căutând căi de a răspândi, pe înțelesul tuturor, învățătura creștină. La vîrsta de 20 de ani, împreună cu sora sa mai mică Ralina ( în limba dacă înseamnă puterea pământului) și cu prietenul său Gherman, pleacă spre locurile sfinte ( la Bethleem, sora sa se călugărește), el este hirotonisit la Constantinopol, ca diacon , de către Sfântul Ioan Gură de Aur, iar Gherman este preoțit, călătorește și stă vreo 10 ani în Pustia Schetica ( Egipt), unde dobândește tainele rugăciunii inimii pe care le va răspândi apoi pretutindeni  ( întâlnirea minții cu inima, când mintea căboară în adâncul inimii, unde găsește odihna și unde devine strâns unită cu adâncul lui Dumnezeu), după care pleacă la Roma. Aici, Papa Leon cel Mare, îl hirotonisește ca preot și-l trimite, printre galo-romani, la Marsilia, să-i creștineze. La Marsilia, organizează viața monahală în două mănăstiri: una de călugări "Saint Victor", și una de călugărițe " Saint Sauveur".
    De la Ioan Casian s-au păstrat 3 cărți, scrise în limba latină: "Despre așezămintele cenobiților și despre remediile celor 8 păcate principale", scrisă în anul 420 și conține 12 cărți, "Colațiuni sau convorbiri cu Părinții" , scrisă în anul 428 și conține 24 de cărți și "Despre întruparea Domnului, contra lui Nestor" , scrisă în anul 430 și conține 7 cărți. Acestea sunt pline de învățături și frumusețe  (pentru că este multă frumusețe în profunzimea cuvintelor sale, spuse direct, cu o simplitate logică, pe înțelesul tuturor). El vorbește despre schimbarea omului în bine, făcând legătura între gând și inimă. Dacă gândurile omului sunt rele , atunci și faptele sale sunt rele, identificând 8 gânduri ale răutății: lăcomia, desfrâul, iubirea de avuție, mânia, întristarea, lâncezeala, slava deșartă, mândria. El consideră gândul slavei deșarte ca fiind  cel mai mare dușman, pentru că este singurul "cu multe și felurite chipuri și este atât de subtil, încât cu ochii cei ageri abia poate fi zărit și recunoscut, darămite ocolit." În cele 24 de dialoguri, vorbește despre prietenie, desăvârșire, despre duhul trufiei etc. În Dialogul XII dă răspuns adepților lui Pelagiu ( care considerau că omul se poate mântui singur) și adepții lui Augustin (care considerau că omul nu poate face nimic singur, iar mântuirea o acordă Domnul, numai acelor aleși de El), arătând că în mântuirea omului există o tainică împreună-lucrare o omului cu Dumnezeu ( sinergie).
    Moaștele Sfântului Ioan Casian se află în Mănăstirea "Saint Victor",iar  din anul 2002, la Mitropolia din Iași se păstrează o părticică din aceste moaște.
  Pe curând,
  Earnest


  

Niciun comentariu: