vineri, 16 ianuarie 2015

DESPRE SUPERSTIŢII (VI). MAMIFERELE SĂLBATICE

 Superstiţii sunt şi despre mamiferele sălbatice, animale care sunt fie demonice ale căror spirite le ajută sau le protejează pe vrăjitoare fie că sunt încărcate pozitiv şi întâlnirea cu ele este benefică.Astfel:
  CAPRA a fost asociată, timp de mii de ani, cu dezmăţul şi cu diavolul, de aceea spiritele caprelor ajută şi protejează pe vrăjitoare. Diavolul este înfăţişat sub forma unui ţap sălbatic cu copite aurite. Se spune că trebuie să ai întotdeauna la stână un ţap, pentru că acesta absoarbe orice boală pe care ar putea să o aibă oile.
  ELEFANTUL simbolizează întotdeauna înţelepciunea, forţa, longevitatea, de aceea micile figurine cu elefanţi sunt folosite ca talismane aducătoare de noroc. Imaginile sau mici statui cu elefanţi puse la intrările în casă pot oferi protecţie ca şi ornamentele cu elefanţi din interiorul caselor, aşazate cu faţa la uşa de la intrare, care atrag norocul în casă.
   IEPURELE DE CÂMP  era considerat în relegiile politeiste un animal sacru, în timp ce în creştinism este asociat cu vrăjitoarele, fiind socotit un semn de rău augur. Marinarii se întorc acasă, dacă, în drum spre navă, le taie calea un iepure de câmp.De asemenea, tinerii care urmează să se căsătorească, dacă în săptămâna premergătoare nunţii se întâlnesc cu un iepure de câmp, trebuie să amâne nunta, ca să aibă o căsnicie fericită. Dacă o femeie însărcinată vede un iepure de câmp, trebuie să-şi facă în haine trei rupturi, ca să nu nască un copil cu bot de iepure. Totuşi se mai păstrează obiceiul purtării de talismane aducătoare de noroc cu codiţe  sau cu picioare de iepure.
   LILIACUL era asociat în trecut cu vrăjitoarele, despre care se credea că se ung  cu sânge de liliac înainte de a zbura pe mături. Dacă omori un liliac îţi atragi ghinionul, dacă zboară un liliac pe lângă tine, înseamnă că cineva încearcă să te vrăjească, iar dacă zboară de trei ori în jurul casei, cineva din casă va muri; la fel se va întâmpla dacă descoperi un liliac în casă. Totuşi nu toate superstiţiile despre lilieci sunt rele, de aceea chinezii pictează pe farfurii cinci lilieci, simbolizând cele cinci elemente ale fericirii: sănătatea, bogăţia, longevitatea, iubirea de virtute, moartea liniştită.
      LUPUL era la daci animal sacru, iar la romani era lupoaica. Lor li se dedicau sărbătoarea Lupercaliilor, care se mai păstra în Moldova în vremea lui Dimitrie Cantemir, după cum ne relatează acesta în "Descrierea Moldovei". Un sfat bun este să nu pronunţi deloc cuvântul lup în luna decembrie, pentru că aceasta creşte probabilitatea de a întâlni un lup în cale. Este indicat să poarte copiii un colier de dinţi de lup, pentr a-i feri de răni. O coadă de lup pusă deasupra uşii grajdului îl ţine pe lup la distanţă. Vrăjitoarele folosesc maxilarele de lup în vrăjile lor aducătoare de moarte, pe care le aruncă în curţile oamenilor, cărora le doresc moartea. Există credinţa numită licantropia, conform căreia oamenii se pot transforma în lupi, devenid vârcolaci.
    ŞOBOLANUL este numit de ţigani "coadă lungă", pentru că ei consideră că pronunţarea numelui acestuia le aduce ghinion.Se spune că este un semn rău, când şobolanii părăsesc un vas, ei prevestind dezastrul. Când părăsesc o casă, sau când rod mobila în dormitor, acolo va muri cineva. Când aruncăm peste casă dinţii de lapte ai copiilor, este bine să-i rugăm pe şobolani să le aducă în loc alţii mai puternici.
  URSUL. În vechime, pe spatele urşilor dansatori erau aşazaţi copiii ca să nu facă tuse convulsivă. O veche superstiţie spune, că atunci când se împerechează urşii, orice vită gestantă dintr-o gospodărie apropiată va naşte puiul mort.
  VEVERIŢA dacă îţi taie calea de la stânga la dreapta e semn de noroc şi dacă îţi taie calea de la dreapta la stânga e semn de ghinion. Pentru a evita ghinionul, pocneşti din degete şi spui "pâine cu unt".
 VULPEA , cel mai şiret animal, nu poartă ghinion dacă o vezi singură sau dacă se furişează pe lângă casă ( important este să nu se furişeze pe lângă coteţ). Însă poartă ghinion, dacă vezi mai multe vulpi.
Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: