marți, 26 august 2014

AU TRECUT 70 DE ANI...

BUCURESTIUL DUPA BOMBARDAMENT
  Au trecu 70 de ani de la insurectia armata din 23 August 1944, cand Romania a hotarat sa treaca de partea Aliatilor, in cel de Al Doilea Razboi Mondial. Pentru  o perioada 41 de ani, 23 August a fost Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita cu mare fast.
   Manualele de istorie prezentau acest eveniment in vreo 3 pagini ( astazi doar in 3 randuri), exagerandu-se rolul PCR, dar nu se neglija nici rolul celorlalte partide politice, dupa cum astazi se exagereaza rolul Regelui Mihai.
Ce ar trebui sa retina romanii despre acest eveniment?
1. Politicienii romani au gandit acest eveniment inca de la sfarsitul anului 1943, cand au trimis o delegatie la Conferinta de la Teheran ( era prima intalnire intre cei 3 aliati: Stalin, Roosvelt si Churchill, care puneau la cale organizarea lumii postbelice) ca sa negocieze intrarea Romaniei in aceasta alianta si iesirea din alianta cu Germania.Insa delegatia romana nu a mai ajuns la Teheran , pentru ca BBC a anuntat ca o delegatie romana s-a indreptat spre Teheran, iar Germania s-a asigurat ca romanii sa nu mai ajunga la Conferinta, oprindu-i pe Aeroportul din Ankara. De ce nu a vrut Anglia sa ajungem la Teheran? Simplu, nu ar fi putut propune URSS-ului revenirea la Romania a teritoriilor luate in anul 1940.
2. In iunie 1944 s-a format Blocul National Democrat  din PCR, PSD, PNL, PNT, la care au participat si reprezentantii armatei, ale cercurilor Palatului si au propus Regelui operatiunea "Stejar, extrema urgenta", prin care trebuia arestat Antonescu si sa se intoarca armele impotriva Germaniei.
Ce a insemnat acest eveniment pentru Europa?
1. Scurtarea razboiului cu peste 150 de zile, conform analizelor facute de militari.
2.Eliberarea de catre romani, pe teritoriul Ungariei si al Cehoslovaciei, a unui numar 2959 de localitati, dintre care 45 de orase, a 10 masive muntoase, provocarea de pierderi umane in randul inamicului in numar de 53.548 de morti si prizonieri.
3. Lipsirea resursei petroliere pentru Germania.
Ce a insemnat pentru Romania acest eveniment?
1. Pierderea a 108.695 de vieti omenesti.
2. Recunoasterea Romaniei ca a patra tara care a contribuit la infrangerea fascismului, dar nu ca tara cobeligeranta! De ce? Pentru asta ar fi insemnat sa ni se dea ceea ce am fi putut cere la Tratatul de Pace de la Paris.
3. Revenirea la Romania a  teritoriilor luate prin Dictatul de la Viena, dar pierderea Basarabiei, a Nordului Bucovinei si a Tinutului Herta.
4. Intrarea in zona de influenta a URSS si trecerea treptata spre comunism.
5.Plata despagubirilor de razboi si pentru perioada de neutralitate ( 1 septembrie 1939- 22 iunie 1941) si pentru perioada de alianta ( 23 august-12 septembrie 1944 cand s-a incheiat la Moscova armistitiul cu URSS).
Intrebari:
1. La ce ne-au folosit atatea jertfe unane si piederi materiale, daca tot am ramas sub influenta sovietica, daca nu am primit niciun ajutor de refacerea tarii, in timp ce Germania, tara care a provocat razboiul cat si Italia ori Franta care a colaborat cu Germania, in opozitie fiind partizanii si Guvernul de la Vichy au beneficiat de binefacerile Planului Marshall? Sovieticii erau ascultati atunci de Puteri?
2. La ce ne ajuta astazi sacrificiul nostru de atunci si cel din decembrie 1989, daca suntem tratati ca apendice atat de NATO cat si de UE, in timp ce Germania, este mega putere in aceste doua organizatii?
Ce ar fi trebuit sa faca Presedintele tarii, pe 23 august?
Sa fi organizat o receptie la Palatul Cotroceni, unde sa fi invitat pe toti ambasadorii, carora ar fi trebuit sa le aminteasca despre contributia Romaniei la infrangerea fascismului. 
Istoria noastra  are mai putine  fapte de care ar trebui sa ne fie rusine decat au istoriile Puterilor care vor in continuare sa conduca Lumea!
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: