luni, 3 februarie 2014

FAMILIA BRANCOVEANU (II). CONSTANTIN BRANCOVEANU SI CULTURA MASELOR

ACADEMIA DOMNEASCA "SFANTUL SAVA", 2010
   Constantin Brancoveanu a fost un opozant la unirea religioasa a romanilor din Transilvania. Istoricul Victor Papacostea spunea, intr-o prelegere, ca domnitorul considera ca ar fi trebuit sa inteleaga clerul ortodox ca educatia si instructia crestina a maselor ar fi putut opri, pe de o parte, Reforma si Contrareforma, iar pe de alta parte, constituirea Bisericii Unite, pentru ca cele doua biserici "ispiteau" poporul prin tiparituri si prin scoli. De aceea, prin actiunea pentru dezvoltarea unui invatamant superior, Constantin Brancoveanu s-a ocupat si de cultura si educatia religioasa si morala a multimii.
   Incurajat de o curte intelectuala receptiva la reforma si progres, domnitorul a inteles ca trebuie sa incurajeze tipariturile, traducerea cartilor bisericesti si mai ales sa incurajeze negustorii si mestesugarii sa infiinteze scoli intretinute de bresle.
     Pe timpul domniei sale, au fost traduse si tiparite carti bisericesti pentru toate popoarele ortodoxe; el a creat si a subventionat scoli, pretutindeni unde a fost solicitat. Aceste fapte (dar mai ales traducerea in greaca vulgara a cartii lui Theophilact, arhimandritul Bulgariei, cuprinzand explicarea Evangheliilor "ca sa fie la indemana tuturor iubitorilor de cetire") , l-au determinat pe Patriarhul Calinic al II-lea sa-i trimita o scrisoare (semnata de toti marii mitropoliti, exceptand pe cei romani), in care isi exprima indignarea, scriind :"Pentru popor s-au facut unele; pentru dascali altele; cele intelepte pentru intelepti; cele sfinte pentru sfinti; nu sunt toate pentru toti". Constantin Brancoveanu si-a vazut insa  de treaba si a trecut la reformarea Academiei Domnesti "Sfantul Sava", pe 3 directii: organizare, administrare si programe.Se dadeau profesorilor recomandari metodice si pedagogice, de aplicare practica a cunostintelor, discutarea pe texte, pentru intelegerea lor. La aceasta scoala superioara, se invata gramatica, ortografia, logica, retorica, filosofia, astronomia, fizica, se invata despre nastere, moarte si suflet, literatura universala, se cercetau textele filosofice si teologice. Aici invatau deopotriva tineri care proveneau din familiile boieresti, cei care isi incepusera studiul in manastiri si care proveneau din diferite paturi sociale, straini: greci, macedonieni, epiroti, sarbi, bulgari, albanezi.. Printr-un hrisov, Brancoveanu le acorda celor saraci si studentilor straini , burse, in valoare de 50 de lei pe an, care proveneau din veniturile vamesilor de la Greaca.. In hrisov, spunea ca "aceasta mila pentru ucenicii saraci" sa fie urmata de viitorii domni. Alexandru Ipsilati va fi acela, care nu va respecta hrisovul, si mai mult, va da un alt hrisov prin care interzicea primirea copiilor de tarani, in aceasta scoala.
 Pe cei destoinici, indiferent de originea lor sociala, Constantin Brancoveanu i-a trimis la universitati straine, ca sa cunoasca si alta lume si sa aduca invatatura lor, in tara.
Pe curand,
Earnest

Un comentariu:

Anonim spunea...

Despre acest OM....sunt suficiente aprecierile unui turc la adresa altui mare roman: " Bre, bre, bre, la noi asa om n-am vazut!"