sâmbătă, 28 decembrie 2013

DESPRE SUPERSTITII (III). PASARILE (2)

Gaita albastra

 Parcul "Cancicov" este imbracat in sarbatoare. Asa ca invitati-va prietenii la o plimbare, faceti fotografii si poate aveti norocul ca o pasare sa faca pe voi, in zborul ei, si veti fi plini de noroc. Aceasta este una dintre superstitiile despre pasari, care ne linistesc, cand gasim masinile lasate in parcare pline de gainat sau cand ciorile din parc ne "gratuleaza".
 Voi continua astazi despre alte surpestitii legate de pasari.
 Canarul aduce noroc unei locuinte, dar un canar strain care patrunde in zbor intr-o casa, e semn de ghinion, ca si atunci cand pisica il ucide.                  
Prihor
  Cioara este o pasare hoata. De aceea, e bine sa nu lasi afara, pe masa, o bijuterie sau nasturi, pentru ca ti le fura, ea fiind atrasa de obiectele care stralucesc. Iti aduce dezastru daca iti croncane in preajma casei. Pentru a impiedica acest lucru, fa-i o plecaciune sau iti scoti palaria, daca o ai. Trei ciori vestesc o nunta, iar patru o nastere. E semn de vara imbelsugata daca vezi ciorile facandu-si cuibul sus, in copaci.   Cocosul este considerat o pasare aducatoare de noroc, mai ales daca este alb. Iti va merge bine la munca, daca auzi cocosul cantand  in drumul tau spre serviciu. Daca va canta cocosul seara, e semn ca se va schimba vremea a doua zi, iar daca va canta noaptea, e semn ca va muri cineva in apropiere.                                                                                                  Cucul daca iti canta din partea dreapta sau din fata  iti va aduce noroc, daca iti canta din partea stanga sau din spate iti va aduce ghinion. E semn de belsug, daca ai in buzunar o moneda, cand il  auzi pentru prima oara, primavara ( este indicat sa-i oferi moneda), dupa cum iti aduce saracie, daca il auzi cantand, cand esti in pat. Vei avea un an fericit, daca vezi  o randunica, inainte de a vedea un cuc.
   Gaita este pasarea care coboara in fiecare vineri noaptea in Iad, ca sa raporteze Diavolului lucrurile rele pe care le-au facut oamenii in acea saptamana. De aceea,  spune o veche superstitie, ca nu vedem in weekenduri niciodata gaite albastre.
  Lebada daca motaie in timpul zilei e semn de furtuna, iar daca zboara in mijlocul furtunii, in urmatoarele 24 de ore  va fi o furtuna mai puternica decat prima. Daca omori o lebada, vei avea ghinion.
 Mierla e semn de moarte, daca o vezi singura langa casa, dar e semn de noroc, daca vezi doua mierle stand alaturi.
Paunul este o pasare mitica si penele lui, care nu se decoloreaza si care au "ochi" sunt simbolul nemuririi, al reinvierii. De aceea, e bine sa pui pene de paun in casa. In India, se poarta evantaie din pene de paun cu "ochi", pentru ca ele ofera protectie. Cu acelasi scop, se purta la noi si la alte popoare, pusa o pana de paun la  palarie sau in piept.
Porumbelul aduce noroc indragostitilor, daca acesta trece in zbor deasupra capetelor lor. De asemenea, daca hranesti porumbei, vei avea noroc si iti vei face noi prieteni.
Prihorul a fost considerat intotdeauna un semn bun. O traditie crestina spune spune ca are pieptul rosu, pentru ca a cazut acolo cateva picaturi din sangele lui Iisus.. Daca faci rau unui prihor, vei primi rau. Cand vezi prima oara  primavara un prihor, sa-ti pui o dorinta, caci ti se va implini. Insa este semn de moarte, daca  intra in zbor in casa sau in biserica.
Pescarusul este pasarea psihopompa a marinarilor, de aceea e ghinion, daca o omori. E semn de moarte daca vezi in zbor trei pescarusi. E semn bun pentru marinari, cand vad pescarusi plutind pe apa.
Randunica e semn bun,  daca isi face cuib sub streasina casei tale sau in apropiere. Nu trebuie sa-i distrugi cuibul, pentru ca se va razbuna, dandu-ti foc casei. Daca vezi ca o randunica isi paraseste cuibul pe care si l-a construit, e semn de mare incendiu.
 Turtureaua este o pasare care iti aduce numai bine, mai ales in dragoste. Daca doua turturele isi fac cuib in apropierea casei tale, nimeni din casa nu va suferi de reumatism. Pneumonia se poate vindeca, daca pui o tutrturica moarta pe pieptul celui suferind.
 Vulturul , aceasta pasare rapitoare, iti aduce multe beneficii, daca ii folosesti diferite parti ale corpului, dupa ce o ucizi. Din inima se fabrica un afrodisiac, cu vezica amestecata cu miere vindeci diferite boli oculare, iar maduva tine loc de contraceptiv.
Pe curand,
Earnest
  

Niciun comentariu: