marți, 10 decembrie 2013

DESPRE ASTROLOGIE

Astrologia (din limba greacă astron: stea,  logos: știință, teorie, studiu ) - spre deosebire de astronomie ( din limba greacă  astron: stea,  nomos: lege), care este știința care se ocupă cu studiul aștrilor și a legilor mișcării lor, a galaxiilor, constelațiilor -  este "știința a științelor pentru antici", este o artă și o știință a divinației, care înglobează un ansamblu de cunoștințe, tradiții și credințe, structurate, din punct de vedere geografic, în sisteme care acordă importanță și semnificație raporturilor ce se nasc din pozițiile relative ale corpurilor cerești și a altor detalii legate de acestea (semne zodiacale, case). Cu ajutorul poziției Soarelui, a Lunii și a diferitelor astre, în funcție de poziția Pământului, astrologul alcătuiește harta poziției cerurilor într-un anumit moment, care se relaționează cu un anumit punct de pe  suprafața Pământului, horoscopul, care a avut inițial semnificația a ceea ce numim astăzi ascendent, capătând semnificația actuală în Evul Mediu. În ultimii ani și la noi în țarî, ca în toate țările s-a născut horoscofobia. În fiecare dimineață, toate posturile de radio și tv ne prezintă horoscopul pe zodii. De asemenea, toate ziarele și revistele au în cuprinsul lor, fie horoscopul zilnic, săptămânal, fie cel lunar. Se tipărește anual horoscopul chinezesc, considerat cel mai bine întocmit ( în  2014 incepe Anul Calului de Lemn , un an excelent pentru călătorii, un an al căutărilor interioare benefice, al acțiunii decisive, al îndrăznelii și nu al lentorii și somnolenței. Nu este timpul planificarii si nici al ratiunii, asa cum a fost anul 2013, Anul Sarpelui, Anul Calului de Lemn este un an al libertatii, care ne pregateste pentru Anul Oii de Lemn din 2015, un an cu o energie confortabila si creativa care ne va aduce multe bucurii in viata). Insa cel mai complet horoscop este cel egiptean, care nu tine cont doar de harta zodiacala, ci si de structura numelui, folosind metoda cabalistica ( cabala este stiinta criptica a cifrelor si a literelor), de transformarea literelor in simboluri cifrice, cifre cu care se corecteaza aspectele figurilor cercurilor planetare, existente la nastere sau in diferite momente ale vietii.
  Originile astrologiei se gasesc in orasele-stat din Mesopotamia , de unde ni s-a pastrat Tableta lui Venus de la Ammishaduqa datata in anul 1650 i.e.n. Cele mai vechi horoscoape sunt cele din Babilon si dateaza de la sfarsitul secolului V i.e.n. Aceasta arta a fost transmisa grecilor in epoca elenistica, Ptolomeu fiind considerat parintele astrologiei europene, el scriind primul manual de astrologie, numit "Tetrabiblos". Mari conducatori de stat ca Octavian Augusus, Alfonso I de Aragon, Ronald Regan isi planificau evenimentele, dupa sfatul astrologilor.
   In timp ce majoritatea oamenilor considera astrologia ca un instrument de determinare a personalitatii si destinului cuiva prin citirea hartii zodiacale a acestuia, exista si alte aplicatii ale acestei arte, cum sunt: 
Astrologia Electiva reprezinta astrologia inversata. Astrologul incearca sa afle momentul prielnic cand o persoana poate sa intreprinda o actiune.
Astrologia Natala (Genetliaca) cand o harta astrologica este intocmita in functie de locul si momentul nasterii unei persoane, pentru a-i prezice elementele de caracter si destin.
Astrologia Orara intocmeste o harta a momentului efectuarii unei interogatii particulare, pentru a afla ce i se poate intampla persoanei, in perioada respectiva.
Astrologia Mundana reprezinta astrologia natiunilor si a lumii ca intreg si foloseste instrumente speciale, cum ar fi eclipsele si conjunctiile lui Jupiter si Saturn, pentru a indica ciclurile mari de timp.
   Va doresc un horoscop bun!
Pe curand,
Earnest


Niciun comentariu: