marți, 17 septembrie 2013

ORASE ALE PERSONALITATILOR (IV). CARACAL

Iancu Jianu (1787-1842)
   Sintagma "S-a răsturnat căruța cu proști la Caracal " ( pe care mulți locuitori ai urbei o corectează astfel: "S-a răsturnat căruța cu ploști la Caracal) este cunoscută de majoritatea românilor, dar tot aceasta majoritate nu cunoaște faptul că în Caracal au fost nascuți sau au trăit multe personalități ale românilor.
  Ca orice așezare românească situată în câmpie, Caracalul este un oraș al contrastelor: cu clădiri ponosite alături de clădiri frumoase, monumente de patrimoniu, din care se remarcă bisericile, Judecătoria, Teatrul Național, casele boierilor craiovești, care au stăpânit zonele limitrofe. În oraș se află al treilea parc natural ca dimensiune din Europa, ruinele curții domnești a lui Mihai Viteazu, care a ridicat târgul la rang de oraș. Orașul își are începuturile în vremea stăpânirii romane, fiind situat între cetatea dacică Sucidava și castrul roman Romula. Împăratul Caracalla, renumit prin celebrul edict din anul 212 prin care acorda cetățenie romană tuturor locuitorilor imperiului  și de unde ar veni numele orașului, a intemeiat aici o tabără militară, în timpul războiului cu goții, numindu-i  romanates pe cetățenii romani de la Romula ( de aici își trage originea denumirea fostul județ Romanați).
  În acest oraș, au venit să se inchine la renumitele biserici: Neagoe Basarab, Mihai Viteazu, Matei Basarab și toți marii boieri craiovești, iubitori de țară, susținători ai luptei antiotomane, iar mai târziu ai luptei pentru unitate națională. Pe lângă acești boieri, Caracalul a dat oameni politici și de cultură de mare valoare, ca cei pe care îi voi aminti, mai jos.
IANCU JIANU (1787-1842), fiu de ispravnic, el insuși având funcții administrative, fiind zapciu, este cunoscut ca haiduc, conducând vreo 2000-3000 de haiduci, cu care a participat alături de Tudor Vladimirescu la Revoluția de la 1821, cu care l-a infrânt pe pașa de Vidin, cu care a cucerit și a distrus raiaua Turnu. Iancu Jianu a construit case pentru nevoiași, i-a ajutat cu bani și hrană, a îmbogățit Caracalul cu clădiri frumoase și durabile.
Biserica Domneasca, (1512)
ȘTEFAN BRABORESCU (1880-1971) a fost un renumit actor de teatru și regizor al teatrelor naționale din Craiova, Iași și Cluj ( a jucat în filmul lui Savin Stiopul "Amintiri" alături de Mitzura Arghezi), jucând 300 de personaje și regizând 60 de piese de teatru din repertoriul național și universal. A fost profesor și rector al institutelor de teatru de la Timișoara și Cluj. Pentru îndelungata şi strălucita sa activitate de actor şi animator al vieții teatrale românești, a fost distins cu titlul de Artist al Poporului.
GHEORGHE ARGEȘANU  (1883-1940) a fost un cunoscut general în primul Război Mondial, om de stat, fiind Ministru al Apărării Naționale în al doilea Guvern al Patriarhului Miron Cristea si Prim Ministru în anul 1939,  când a impus o serie de măsuri sângeroase împotriva legionarilor. Acest fapt, i-a adus arestarea în vremea guvernului legionar și asasinarea lui, alături de alîi oameni politici, în închisoarea Jilava.
MARIUS BUNESCU (1881-1971) a fost  pictor și grafician , organizator al  Muzeului Național de Artă , directorul Muzeului Anastase Simu. A cochetat la început  cu impresionismul de factură germană, după care iți definitivează propriul stil, fiind printre primii peisagiști citadini români.
DINU BĂDESCU  (1904-1980) a fost tenor, unul dintre marii artiști ai Operei Române, membru al unei garnituri solistice "de aur", alături de Valentina Crețoiu și Șerban Tassian. De asemenea, a cântat și  în străinătate, la "Volksoper" și "Staatsoper" din Viena și la "Balsoi Teatr" din Moscova. A fost profesor de canto la conservatoarele din Cluj și din București.
Teatrul National (1896, arhitect Franz Bileck)
 VASILE MACIU  (1905-1987), a fost un istoric, specialist în istoria modernă, profesor universitar la Universitatea București, membru corespondent al Academiei Române, director al
Arhivelor Statului, membru titular al Academiei de Ştiinţe Sociale şi Politice. A publicat numeroase studii și cărți în țară și străinătate, din care numim: "Le peuple roumain a l’epoque moderne et contemporaine", " La preparation politique de la guerre d’independence de la Roumanie", "Unitatea şi libertatea naţională, obiective majore ale poporului român".
VIRGIL CARIANOPOL(1907-1987) a fost un poet avangardist dar și neoclasic. Astfel, opera sa include versuri avangardiste ("Un ocean, o frunte în exil"), lirică neoclasică, tradiționalistă ("Flori de spini", "Elegii și elegii") și care exaltă sentimentul național ("Ștergar Românesc"), precum și memorialistică ("Scriitori care au devenit amintiri").
NICOLAE-PAUL MIHAIL  (1923-2013), a fost un cunoscut poet, prozator, epigramist ( este membru fondator al Uniunii Epigramiștilor din România), scenarist de film ( împreuna cu Mihai Opriș, în anul 1966 a realizat scenariul de film "Haiducii". A scris zece scenarii de film, împreună cu Eugen Barbu: "Urmărirea", "Un august în flăcări", "Drumul oaselor", "Trandafirul galben", "Misterele Bucureștilor", "Masca de argint", "Colierul de turcoaze", "Totul se plătește", "Martori dispăruți" și "Lacrima cerului").
RADU SERBAN (1927-1984) a fost un cunoscut compozitor de muzica ușoara și de muzică de film. A creat muzica pentru filmele " Ilustrate cu flori de câmp", "Toate pânzele sus", "Păcală", "Diminețele unui băiat cuminte", "Prin cenușa imperiului" etc. A compus muzică în special pentru Pompilia Stoian ("Prieten drag"), Margareta Paslaru, Mihaela Mihai. In anul 1970,  la primul Festival Pop de la Tokyo a primit Premiul Sony secțiunea creație pentru  melodia "Iubire absurdă",  iar Margareta Pâslaru a primit  Premiul Mitsukoshi pentru interpretarea piesei.
GEORGE DINCĂ (n. 1941) este  matematician de renume mondial, Doctor Honoris Causa al Universitătii „Pierre et Marie Curie” de la Sorbona (același titlu academic primind și de la mai multe universități din țara), membru al Academiei Europene de Știintă. A publicat mai multe cărți și peste 70 de lucrări științifice în reviste de prestigiu din țară și străinătate.
De asemenea, au fost născuți în Caracal cunoscutul ziarist și scriitor interbelic H.C.LECCA și  cunoscuții jurnaliștii contemporani MARIUS TUCĂ, DAN DIACONESCU, AURELIAN TITU DUMITRESCU, poetul și eseistul PAUL ARETZU, au învățat la școlilele din Caracal scriitorul interbelic de origine aromân, MIHAIL DRUMEȘ si cunoscutul fizician NEDA MARINESCU.
  Dacă aveți drum, între Craiova și Strehaia, opriți-vă și la Caracal și veți vedea un oraș pitoresc de câmpie, care merită văzut și înțelegeți singuri de ce, cei  trei mari domnitori români pomeniți mai sus, veneau aici, pentru a se reculege.
Pe curând,
Earnest

6 comentarii:

Anonim spunea...

- ca si alte articole,si acesta este foarte interesant,foarte util,dar mai ales extrem de ADEVARAT.
- se mai spun si adevaruri...
Felicitari!!!

earnest spunea...

Multumesc!

Unknown spunea...

Si catastrofele contemporane: Florin Iordache, Cristiana Anghel, Dan Diaconescu, or mai fi si alții dar nu îmi vine acum.

Unknown spunea...

...si multi altii la fel de merituosi !
Bine ca nu au fodt uitati ! Si bine ca acum, in 2017 se gasesc oameni preocupati de memoria locului !

Valentin Grigore spunea...

Foarte interesant... dar cu o singura mentiune Mun. Caracal se afla situat intre Rosiori de Vede si Craiova .

Anonim spunea...

Și uite așa, memoria personalităților din Caracal este umbrită de ,,Monstrul de la Caracal”.